Aj pacientovi s paradentózou (parodontitídou) je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

Vytvorené 23.01.2020

Chýbajúce zuby trápia nejedného z nás. Možnosti náhrady však už zďaleka nie sú len mostík alebo protéza. Primadent má dlhoročné skúsenosti v tejto oblasti. Doteraz sme zaviedli viac ako 1500 implantátov u stoviek pacientov. Dnes si povieme viac o možnostiach náhrady chýbajúcich zubov implantátmi. Na najčastejšie otázky pacientov odpovedá primár zubnej kliniky, MUDr. Vladimír Paulech.

paulech1Fv2.jpg

Aké sú možnosti zubných náhrad?

Stratou zubu mnohé problémy len začínajú, obzvlášť ak ide o partie, ktoré sú viditeľné alebo prekážajú pri bežnom fungovaní pacienta. Existuje niekoľko spôsobov náhrady zubov. Od najjednoduchších a najlacnejších ako sú vyberacie protézy, cez mostíky, ktoré sú ukotvené na zostávajúcich zuboch až po implantáty, kde sa zavedie do čeľusti obyčajne titánový koreň (implantát),na ktorý sa nasadí korunka samotného zuba. Takouto technikou vieme nahradiť nielen jeden zub, ale aj celý chrup.

Z akého materiálu sú implantáty vyrobené?

Väčšina implantátov je z titánu. Veľmi ojedinele sa používajú keramické alebo zirkónové implantáty. Titán je bežný materiál protetických náhrad používaný nielen v stomatológii. V minulosti sa na zovňajšok veľmi nedbalo a s medzerou po chýbajúcom zube sa mnohí naučili žiť. Dnes je to inak. Mnohí túžia po hollywoodskom úsmeve. Okrem estetických dôvodov však u pacientov, ktorí sa rozhodnú pre implantát, zohráva úlohu aj zlepšenie funkčného využitia zubov. Čas v tomto prípade hrá rolu. Je lepšie nečakať dlhé roky, pretože sa v mieste chýbajúceho chrupu stráca kosť. U niekoho je tento proces rýchlejší, u iného pomalší, preto sa to nedá úplne zovšeobecniť. Ak niekto príliš dlho otáľa, môže sa stať, že na implantát už u neho nebudú vhodné podmienky a budeme musieť hľadať iné riešenie.

dental-implants-beautiful-teeth-in-a-day.jpg

Ako celý zákrok prebieha?

Prvým krokom je základné stomatologické vyšetrenie. Nasleduje CT vyšetrenie, ktoré robíme priamo u nás. V dnešnej dobe ide o nevyhnutnú diagnostickú pomôcku, bez ktorej si zavádzanie implantátov ani neviem predstaviť. Pre pacienta je to samozrejme bezpečnejšie, keď si lekár vie podľa výsledku vyšetrenia pozrieť, aká je výška, šírka a hrúbka kosti, aby mohol vybrať vhodnú veľkosť implantátu. Pacientom odporúčame zbaviť zuby kazov a zápalov a infekčných ložísk a až potom sa pustiť do implantátov, pretože v prípade infekcie blízko zavádzania implantátu riskujeme tvorbu zápalu aj v tomto mieste, prípadne iné komplikácie. 

Strata zubov

Pacienti prichádzajú o vlastné zuby zväčša kvôli zlej hygiene. Čistý zub sa nepokazí a v takomto prostredí sa nevytvorí ani paradentóza (parodontitída). Je dobré si uvedomiť, že to, čo sa deje okolo našich vlastných zubov sa bude diať aj okolo implantátu. Je teda dôležité dať pred samotným zavádzaním implantátu chrup do poriadku, ošetriť všetky kazy, prípadne zastabilizovať paradentózu (parodontitídu). Existujú rôzne fámy, že ak raz máte paradentózu (parodontitídu), už je to tak navždy. To však nie je pravda. Parodontitída sa dá zastaviť a vyliečiť.

multiple_implants.jpg

Riziká, bolestivosť zákroku

Pri pacientoch s osteoporózou by som bol opatrný. Lieky na liečbu kostí, tzv. bisfosfonáty, môžu spôsobiť komplikácie a preto to treba lekárovi oznámiť. Kazy, zápaly máme ošetrené, pacient nemá iné zdravotné ťažkosti, je pripravený na samotný zákrok. Samotný zákrok sa robí v lokálnej anestézii a nie je bolestivý. Po zavedení implantátu ostáva rana, no v tomto prípade ide o uzavretú ranu. Doba vhojovania implantátu je závislá podľa hustoty kosti. V hornej čeľusti sa úplne zhojí rana približne za šesť mesiacov, v dolnej za asi tri mesiace, avšak bolestivá býva prvé dni prípadne ojedinele dlhšie.

Časová náročnosť

Ak pracujeme s pacientom, ktorý má kosti dostatočne pevné, môžeme nasadiť hneď korunku. Ak kosť pevná nie je, navyše jej je menej a musíme kosť pridávať, okamžitá rekonštrukcia zubu neprichádza do úvahy. V takomto prípade nahrádzame korunku provizórnym zubom. Nový zub sa nalepí na vedľajšie zuby bez akéhokoľvek ich poškodenia, čiže vyplní priestor, kým sa implantovaný koreň zahojí. Ďalší variant je vyťahovacia miniprotéza uchytená na podnebie. Všetko závisí od možností pacienta. Ešte pred nasadením korunky zavádzame vhojovací valček a tretia fáza je nasadenie korunky alebo mostíka na implantáty. Poslednou fázou po zahojení je samotná násada korunky.

Starostlivosť 

Už vieme, že o implantáty sa treba starať ako o vlastné zuby. Zanedbávať by sa nemala pravidelnelná kontrola. Odporúčame prísť na kontrolu minimálne dvakrát ročne a na kontrolu dentálnej hygieny tak isto každých 6 mesiacov. Veľmi dôležité je, aby sa pacienti naučili o svoj nový chrup patrične starať. V tom im pomôže dentálna hygienička, ktorá poradí so správnym vyberom zubných pomôcok, medzizubných kefiek a predvedie techniky správnej hygieny. Pacient si musí vedieť zvládnuť čistenie zvonku i zvnútra. Nie každý to vie. Ide o trochu iné čistenie ako pri vlastných zuboch.

fotofrafia_implantaty_galeria.jpg

primadent_ret_foto_2.jpgÚspešnosť zavádzania implantátov

Štatistická úspešnosť zavádzania zubných implantátoch pri ideálnych podmienkach je medzi 95-98-mimi percentami. Takáto náhrada chýbajúceho zubu vydrží viac ako desať rokov. Z našich skúseností toto percento vieme relevantne potvrdiť. Niekedy však majú pacienti požiadavky dať implantát tam, kde to nie je vhodné alebo je to na hranici možností. Vtedy je vyššie riziko komplikácií, na ktoré je pacient upozornený. Spomínam si na dva prípady kedy sme z dôvodu silnej paradentózy (parodontitídy) od implantátov pacienta odhovorili.

Počet zavádzaných implantátov a vekové obmedzenia

Jeden chýbajúci zub rovná sa jeden implantát. V prípade, ak chceme touto metódou nahrádzať celý chrup, závisí počet implantátov od možností pacienta. Ak má pacient pevné kosti, vieme teoreticky každý zub nahradiť implantátom. Avšak pacienti volia väčšinou cenovo prijateľnejšie riešenia. Štandardne zavádzame v dolnej čeľusti päť implantátov, v hornej čeľusti je ideálnych osem implantátov, no niekedy sa dá zaviesť aj menej. Dolná veková hranica na zavádzanie implantátov u nás je 16 rokov a horná veková hranica u nás nie je obmedzená. Detskí pacienti ešte rastú a ich čeľuste nie sú definitívne vyvinuté. 

Implantát alebo mostík?

Nie vždy sa dajú chýbajúce zuby riešiť mostíkom. Zároveň ak máte vedľa chýbajúceho zuba ostatné zuby zdravé, musíte z nich častokrát vybrať nervy, vyplniť koreňové kanáliky a vždy ich obrúsiť a až potom na ne dávať mostík. Je to teda poškodenie zdravých zubov. V dnešnej dobe je voľba číslo jedna práve implantát. Nechceme predsa zničiť to, čo je zdravé.

dentalimplants.jpg

Porovnanie cien

Na jednom bilborde som nedávno videl reklamu s cenou implantátu 370 eur. V takejto cene predpokladám celý zákrok nie je možné vykonať. Takáto reklama môže zavádzať, pretože ide iba o cenu implantátu, nie o cenu celého zákroku. Samozrejme sú rôzne ceny implantátov, ale aj ich rôzna kvalita. U nás stojí štandardný implantát 450 eur, čo je vyššia stredná trieda s výbornou kvalitou. Používame certifikovaných dodávateľov, pri ktorých je potrebné dbať aj na servis. Výrobca nám dodáva všetky druhy, aj pomocné komponenty. Treba si uvedomiť, že tie najlacnejšie implantáty nemusia spĺňať kvalitatívne požiadavky. Ak chce pacient drahšiu triedu, vieme ju dodať. Ak by ste chceli nahradiť jeden zub pevným mostíkom, ten musí byť najmenej trojčlenný. Cenovo by to vyšlo zhruba rovnako. Za trojčlenný mostík by ste u nás zaplatili okolo 900 eur. Pre porovnanie, za implantát aj so všetkými úkonmi zaplatíte okolo 1100 eur. Ak nahrádzame viac zubov implantátmi, je cena v prepočte na jeden implantát ešte nižšia. No sú aj prípady, keď mostík jednoducho dať nemôžeme a nemáme ďalšie oporné body. Vtedy je implantát jedinou voľbou, pokiaľ pacient nechce snímaciu protézu.

Záruka

Samozrejme, platí u nás štandardná zákonná dvojročná záruka, avšak pri správnej starostlivosti vydrží implantát väčšinou dlhé roky. I keď v živom organizme sa vždy niečo deje. V prípade implantátov ide najmä o to, ako sa o ne pacienti starajú. Dôležité je chodiť na pravidelné kontroly, ktoré môžu včas odhaliť vznikajúci problém a sú zároveň aj podmienkami záruky, preto sa nesmú podceňovať.

Primadent s. r. o.

Implantovať sme začali v roku 2008. Aby sme poskytovali služby na najvyššej medicínskej úrovni, každoročne absolvujeme ďalšie odborné semináre a školenia, a to nielen v implantológii. Doteraz sme zaviedli okolo 1500 implantátov u stoviek pacientov. 

fotografia_implantaty_galeria.jpgPrimadent_ret_foto.jpgIMG_20181107_091344.jpg

Čítajte viac: https://mykysuce.sme.sk/c/20846660/vladimir-paulech-aj-pacientovi-s-paradentozou-je-mozne-chybajuci-zub-nahradit-implantatom.html#ixzz63APqfMf2

Galéria: Primadent - stomatologická klinika Čadca 

Zdroj: https://mykysuce.sme.sk/c/20846660/vladimir-paulech-aj-pacientovi-s-paradentozou-je-mozne-chybajuci-zub-nahradit-implantatom.html

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.