Európsky deň ústneho zdravia: Výzva "Povedz ááá"

Vytvorené 02.09.2024

Zdravie zubov má vplyv na celkové zdravie. Starostlivosť o ústnu hygienu nie je len otázkou estetiky, ale je kľúčovým faktorom pre prevenciu rôznych zdravotných problémov. Zanedbanie ústneho zdravia môže viesť k vážnym komplikáciám vrátane ochorení srdca či cukrovky. Je preto dôležité, aby sme si uvedomili, že investícia do ústneho zdravia je investíciou do celkového zdravia.  

Ako sa vyhnúť zubnému kazu bez výrazného finančného zaťaženia? 

Aby ste si zdravie zubov zachovali, nie sú potrebné žiadne finančne náročné opatrenia ani zložité procedúry. Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad, ktoré vám pomôžu udržať si zdravý a krásny úsmev na dlhé roky. Dodržanie 4 pilierov prevencie môže zabrániť vzniku zubného kazu, zápalu parodontu a iných ochorení v ústnej dutine. 4 piliere prevencie zubného kazu.

Nevynechávajte preventívne prehliadky

Udaje Národného centra zdravotníckych informácií z r. 2018  evidujú absolvovanie ústnej preventívnej prehliadky len u 52% populácie. Zvyšuje sa počet detí, ktoré neabsolvujú preventívnu prehliadku, najmä vo veku nad 15 rokov. 

Pozor na nadmernú konzumáciu cukru

Nadmerná konzumácia voľných cukrov je príčinou, že len 43 % päťročných detí nemá zubný kaz. Denná dávka prijatých cukrov má byť menej ako 10% z celkovej prijatej energie, resp. pre jedincov s vysokým rizikom zubného kazu menej ako 5%. Nedávno SKZL prijala tzv. Bangkokskú dekaráciu zásad znižovania výskytu raného zubného kazu u detí. Hlavnou zásadou je, aby sa deťom do 2 rokov vôbec nepodávali sladené nápoje.  

Európsky deň ústneho zdravia v Primadente 

12. september je Európskym dňom ústneho zdravia. Pri tejto príležitosti chceme vyzdvihnúť dôležitosť prevencie v oblasti ústneho zdravia, ale aj naučiť našich pacientov spôsoby, ako predchádzať ochoreniam. V Primadente nám na zdraví našich pacientov záleží a chceme, aby si pacienti ústne zdravie udržali. 12. 9. 2024 odmeníme každého pacienta a každú pacientku, ktorý/á v tento deň absolvuje dentálnu hygienu, preventívnu prehliadku alebo zubné ošetrenie u nás, malou pozornosťou. :)

Európsky deň ústneho zdravia.

Dentálna hygiena u detí

Téma dentálnej hygieny je súčasťou Medzinárodnej štúdie o zdraví a so zdravím súvisiacom správaní 11-, 13- a 15-ročných školákov, ktorá aj na Slovensku dlhodobo sleduje faktory vplývajúce na zdravie školákov (HBSC Slovakia). Takmer 100 % dospelých a 90 % školopovinných detí  zubný kaz. Vzdelávanie obyvateľov o zásadách prevencie ústneho zdravia je dlhoročnou snahou Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL)„Aj napriek snahe zubných lekárov, dentálnych hygienikov a mediálnej podpory, situácia u nás stagnuje, dokonca v niektorých vekových skupinách sa zhoršuje“, povedala prof. Neda Markovská, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo.

Zásady ústnej hygieny detí

  1. S ústnou hygienou začať hneď po prerezaní prvého mliečneho zuba.
  2. Čistenie zubov 2x denne, pričom večerné čistenie je dôležitejšie.
  3. Cieľom čistenia zubov je dôkladné odstránenie zubného povlaku zo zubov.
  4. Deťom sa odporúča dočisťovať zuby minimálne do veku 12 rokov.
  5. Zubnú kefku je potrebné meniť každé 3 mesiace alebo po infekčnom ochorení.
  6. Dôležité je dočisťovanie medzizubných priestorov zubnou niťou alebo medzizubnou kefkou (s čistením medzizubného priestoru začať, keď sa u detí začnú dotýkať 2 susedné zuby).

Dentálna hygiena u detí.

Dbajte na prevenciu a vyhnite sa výdavkom u zubára

Vieme, že nie je ľahké bezchybne zvádnuť ústnu starostlivosť. Naším hlavným cieľom je poskytnúť pacientom preventívne opatrenia, ktoré môžu pomôcť udržať zdravie ústnej dutiny na čo najlepšej úrovni. Na dentálnej hygiene Vám naše šikovné dentálne hygieničky poskytnú všetky potrebné informácie k správnej zubnej hygiene aj s inštruktážou čistenia zubov. Zdravý úsmev je na dosah – stačí sa oň pravidelne starať! Urobte prvý krok k zdravým zubom - rezervujte si termín ošetrenia ešte dnes a informujte sa o možnostiach liečby vo Vašom konkrétnom prípade → Naše kontaktné údaje. 

Zdroj: Deň ústneho zdravia - SKZL.skSlovenská komora zubných lekárov: Národné odporúčania pre prevenciu zubného kazu, uvzsr.sk

 
Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.