Terapia obohatenou krvnou plazmou - zlepšenie hojenia aj po stomatologických zákrokoch

Vytvorené 20.04.2022

Ako zlepšiť hojenie po zavádzaní zubných implantátov, resekciách, či zložitých extrakciách zubov pomocou vlastnej krvi? 

Plazma získaná z vlastnej krvi sa používa na omladenie kože, odstraňovanie jaziev, či na liečbu rán a pooperačných stavov. Využitie však našla aj v stomatológii a zlepšuje hojenie po operačných zákrokoch. V Primadente máme s touto terapiou bohaté skúsenosti a vynikajúce výsledky. 

Krvná plazmaPlazmová terapia dostupná v Čadci

Obohatená plazma alebo PRP (platelet-rich plasma) je vlastná krvná plazma obsahujúca vysokú koncentráciu doštičiek. PRP ovsahuje až 5-10x vyššiu koncentráciu doštičkových rastových faktorov, čím výrazne urýchľuje proces pooperačného hojenia, pomáha skrátiť dobu regenerácie a jej unikátne účinky sa využívajú aj v stomatológii.

Prečo je plazma vhodná na urýchlenie hojenia?

Plazma je telu vlastná, jej použitie v liečbe je bezpečné, nehrozí u nej riziko alergických reakcií, nemá žiadne škodlivé vedľajšie účinky a nie je obmedzená vekom. Človek nemá žiadne iné sérum, ktoré by obsahovalo viac prírodných proteínov, rastových faktorov a poskytlo lepšie reparačné schopnosti ako plazma získaná z vlastnej krvi.

Čo je to krvná plazma?

Je to žltkastá tekutina, ktorá tvorí až 55 % z objemu krvi. Okrem vody obsahuje organické a anorganické látky, soli, minerály a látky dôležité pri zrážaní krvi. Vlastná krvná plazma má pre ľudské telo a liečivé procesy doslova zázračné schopnosti. Výrazne zlepšuje hojenie chrupaviek, šliach, svalov, kostí, kože, podkožia aj ciev.

Možnosti využitia krvej plazmy

Metóda liečby krvnou plazmou vznikla pôvodne ako cielená liečba poškodenej chrupavky pri artróze malých a veľkých kĺbov a ako liečba po športových úrazoch. Plazmu nie je možné synteticky vyrobiť. Pacientova krv musí byť zdravá a mať dostatok krvných doštičiek. Možnosti využitia sú potom široké. Využíva sa v ortopédii, chirurgii, stomatológii i v estetickej medicíne.

Drakula terapia - hit súčasnosti

Drakula terapia je dnes populárna a teší sa veľkej obľube v dermatológii. Ide práve o využitie plazmy získanej z vlastnej krvi. Používa sa na omladenie kože, odstraňovanie jaziev, vyrovnávanie vrások, ošetrenie jaziev po akné a striách. Využíva sa na liečbu vypadávania vlasov, ale aj ako liečba chronických rán, ktoré sa zle hoja.

Využitie v ortopédii

Krvná plazma sa môže aplikovať aj do vnútra kĺbov na podporu regenerácie vnútrokĺbových štruktúr. Plazmovým koncentrátom sa liečia kĺby palcov rúk a nôh, kolenné, ramenné aj bedrové kĺby. Plazma sa využíva na liečbu chronickej bolesti Achillovej šľachy, liečbu pooperačných zápalov a ochorenia svalových úponov (takzvaný tenisový lakeť).

Ako ošetrenie krvnou plazmou prebieha? Ako sa krvná plazma z krvi získava?

Pred zákrokom sa pacientovi za sterilných podmienok odoberie malé množstvo krvi, približne 16 až 20 ml. V centrifúge sa krv rozdelí na 3 frakcie: červené krvinky, biele krvinky a plazmu obohatenú o doštičkové faktory. Na ošetrenie využívame práve túto poslednú frakciu. Liečivú krvnú plazmu obohatenú o doštičkové faktory si u nás v ordinácii vieme vyrobiť už do 20 minút.

Unikátne vlastnosti krvnej plazmy – zhrnutie využitia v stomatológii

  • zastavuje krvácanie
  • pomáha regenerovať kosť aj mäkké tkanivá
  • zmierňuje pooperačné ťažkosti
  • skracuje čas regenerácie

Terapia obohatenou krvnou plazmou

Spôsoby využitia terapie krvnou plazmou

V praxi terapiu využívame dvomi spôsobmi. MUDr. Vladimír Paulech nám terapiu krvnou plazmou priblížil na základe dlhoročnej praxe: "Prvým spôsobom využitia krvnej plazmy je použitie v prípade, ak pri zavádzaní implantátov nemá pacient dostatok kosti. Na miesto chýbajúcej kosti sa vloží granulát umelej kosti, prípadne sa skombinuje s vlastnou kosťou. Túto zmes zmiešame s plazmou, aby sa čo najviac aktivovalo hojenie kosti a dorastala chýbajúca časť. Druhý spôsob je založený na princípe vytvorenia membrány, ktorá z krvnej plazmy vznikne po odstredení v centrifúge a vytlačení prebytočnej tekutiny. Membránu následne vkladáme do rany po zákroku, čím sa podporuje proces hojenia."

Aké sú kontraindikácie?

Ak sa rozhodnete využiť pozitívne účinky krvnej plazmy pri stomatologickom ošetrení, treba brať do úvahy zdravotný stav. Terapiu krvnou plazmou nemôžu využiť pacienti s anémiou, s poruchami zrážanlivosti krvi, pacienti so závažnými celkovými ochoreniami, onkologickí pacienti, pacienti trpiaci na závažné kardiovaskulárne choroby a pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Všeobecne platia rovnaké kritériá ako pre iné bežné plánované operačné zákroky.

Poznámka: Pacient objednaný na zákrok by mal dodržať pitný režim. Je dôležité, aby predtým nepil alkoholické nápoje, nejedol tučné jedlá a nebol dehydrovaný.

Je ošetrenie krvnou plazmou pre mňa vhodné?

Vhodnosť liečby krvnou plazmou závisí od zdravotného stavu pacienta a konkrétneho stomatologického zákroku. V prípade ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať. O vhodnosti a možnostiach ošetrenia osobne, formou konzultácie.

Primadent- súkromná zubná prax

Nájdete nás na ulici Moyzesova 1420 v Čadci.
Kontakt: 041 / 433 34 66, info@primadent.sk
Web: www.primadent.sk

*rozhovor je súčasťou článku pre MY Kysucké noviny, článok je publikovaný na portáli mykysuce.sme.sk.

Ďalšie zaujímavosti zo sekcie napísali o nás:

Ošetrenie bez strachu aj na Kysuciach

Vladimír Paulech: Aj pacientovi s paradentózou je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

(Zdravie.sk)Aj pacientovi s paradentózou je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom 

Našu hodnotu ovplyvňuje to, ako vieme byť užitoční, hovorí zubár, ktorý ako dobrovoľník testuje ľudí na koronavírus

Niektorí zdravotníci nechcú ísť pomáhať. Môže to byť forma revolty voči chaosu, ktorý sa deje (rozhovor)

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.