Časté omyly, ktoré škodia zubom

Vytvorené 02.08.2023

Umývanie zubov je pre nás každodennou rutinou, ktorú často vykonávame automaticky. Aj tak sa okolo tejto témy vyskytuje veľa nejasností a medzi ľuďmi koluje veľa nepravdivých informácií. Naši zubní lekári a dentálne hygieničky ich tak často musia pacientom a pacientkám uvádzať na pravú mieru.
 
Primadent zubné pomôcky

Omyl – Mliečne zuby nepotrebujú starostlivosť, pretože aj tak vypadnú

Rodičia sa domnievajú, že zdravie mliečnych zúbov a riešenie kazov mliečnych zubov, nie sú dôležité. Veria, že keďže dieťa chrup kompletne vymení, starostlivosť začína byť dôležitá až pri trvalom chrupe. To je omyl, pretože mliečne stoličky ostávajú na svojom mieste približne 10 rokov. Neriešiť bolestivý či rozširujúci sa kaz na mliečnom zube nie je v žiadnom prípade správnym riešením.

Zubný kaz sa potom rozširuje a vzniká zápalový proces. Zápal v tele spôsobuje ďalšie nepriaznivé následky, hnisanie a bolesť. Naopak, starostlivosťou o mliečne zúbky sa deti môžu naučiť všetko potrebné, čo na správne umývanie zubov a zachovanie zdravých zubov budú potrebovať v dospelosti, a teda počas celého života. Okrem toho preventívne a kontrolné návštevy zubára pomáhajú deťom vybudovať si pozitívny vzťah k návštevám zubára. Odporúčajú sa približne od 3 rokov dieťaťa.   

Omyl – Zuby je vhodné umývať po každom jedle

Enzýmy a kyseliny, ktoré ostávajú na zuboch po jedle, dokážu účinne neutralizovať aj naše sliny. V prípade, že hneď po jedle siahneme po mechanickej forme čistenia zubnou kefkou, riskujeme, že si poškodíme sklovinu a môžeme narušiť jej hrúbku. Ideálne je neumývať si zuby skôr ako pol hodinu po jedle než sa sklovina opäť zremineralizuje zo slín. Úplne postačujúce je precízne čisenie zubov správnou technikou 2x denne.  

Omyl – Zubná pasta s fluoridom škodí zdraviu

Možno povedať, že sa fluorid dostal na zoznam nepriateľských látok neprávom. Aby mal fluorid nepriaznivé účinky na zdravie človeka, museli by sme skonzumovať niekoľko balení zubnej pasty. Čo naopak treba vyzdvihnúť, sú pozitívne benefity pre zdravie. Fluorid dokáže remineralizovať zubnú sklovinu a obnovovať štruktúru zubných tkanív. Zvyšuje odolnosť zubov voči zubnému kazu. Fluorid je pre zdravie zubov prospešný. Nahradiť však čistenie zubov určite nedokáže. 

Omyl – Na čistenie zubov stačí zubná kefka a zubná pasta

Toto je základný omyl, ktorý sa snažíme vysvetľovať pacientom. Čistiť kefkou len vonkajšie a vnútorné plochy zubov nestačí. Je potrebné používať medzizubné kefky. Týmto spôsobom dokážu pacienti vyčistiť aj medzizubné priestory, v ktorých vzniká väčšina kazov. Ak používate pri klasickom čistení kefkou správnou technikou aj medzizubné kefky (minimálne 1x denne), znižujete tak významne výskyt zubných kazov a zápalov ďasien a robíte pre zdravie svojho chrupu veľa.

Omyl – Mäkká zubná kefka nevyčistí zuby dostatočne  

Ak máte pocit, že nánosy a bakteriálny povlak najlepšie odstraňuje mechanické čistenie kefkou s hrubými štetinami, veľmi sa mýlite. Všetci odborníci sa zhodujú, že najlepšie je používať zubnú kefku s jemnými štetinami. Pri čistení nie je potrebné vyvíjať na zubnú kefku veľký tlak, mäkké štetiny sa postarajú o potrebné vyčistenie. Mäkká kefka nepoškodí ďasná a zuby. Väčšina pacientov vynakladá pri čistení príliš veľký tlak. Do menej dostupných priestorov použite medzizubné kefky.  

Omyl – Žuvačka vyťahuje plomby

Žuvačka môže skutočne vyťahovať zubné výplne, ale len tie nekvalitne urobené, staré, prasknuté alebo inak narušené. Takéto plomby je potrebné vymeniť a žuvačka tak môže včas upozorniť na problém, ktorý je potrebné riešiť. Kvalitnú a funkčnú výplň žuvačka nesmie uvoľniť. Naopak, žuvanie žuvačiek bez cukru po jedle v rozumnej miere prospieva ústnej dutine. Žuvačka zvyšuje produkciu slín a tým rýchlejšie vyrovnáva hodnotu pH. Zubnú kefku však nenahradí. Odporúčame nežuť žuvačku dlhšie ako 20 minút, aby nedochádzalo k preťažovaniu čeľustného kĺbu.

Omyl - Zubné kazy spôsobujú len sladkosti

Zubný kaz sa netvorí len po nadmernej konzumácii sladkého, ale môžu ho mať na svedomí aj kyslé potraviny alebo nápoje, ktoré naleptávajú sklovinu. Skôr než množstvo je pre zuby nebezpečné, ako často si tieto potraviny doprajeme. Sladké a kyslé je dobré konzumovať spoločne s hlavnými jedlami a následne dopriať zubom dostatok času na remineralizáciu. Po konzumácii rizikových potravín je vhodné ihneď si vypláchnuť ústa čistou vodou. S prípadným čistením počkajte aspoň 30 minút. 

Omyl – Zuby si čistím 2 minúty 2x denne, a to stačí 

Viac ako dĺžka a frekvencia čistenia je dôležitá precízne zvládnutá technika. Zuby čistíme totiž tak dlho, kým nie sú čisté. Málokto to stihne za 2 minúty. To, čo najviac ovplyvní výsledok, je spôsob, akým si zuby čistíme. S tým súvisí aj výber vhodnej kefky a pomôcok pre dôkladné vyčistenie medzizubných priestorov. Odporúčame objednať sa u nás na dentálnu hygienu, kde zistíte, či používate správnu techniku a ako ju zlepšiť. Dentálne hygieničky dokážu pacientovi v inštruktáži najlepšie vysvetliť, ako možno jednoduchými krokmi zlepšiť starostlivosť o zuby. Investícia sa vráti v podobe zdravých zubov, ktoré sú na nezaplatenie. :)

Omyl – Kazivosť zubov je dedičná  

Akokoľvek to znie dobre, vyhovárať sa na dedičnosť je v prípade zubov prehnané. Podoba zubov a ich kondícia sa vyvíja už v prenatálnom veku. Do určitej miery zuby skutočne dostanú do vienka špecifické vlastnosti. Deje sa tak skôr, ako sa narodíme. Nie je však možné, aby ste zdedili vyššiu kazivosť zubov. Dôvodom tohto tvrdenia je fakt, že čo skutočne dedíme, sú nesprávne návyky zubnej hygieny. Tie nás naozaj môžu stáť zdravý chrup. Ak sa pacient svojim zubom venuje a naučí sa, ako sa o ne správne starať, môže prežiť celý svoj život so zdravými zubami bez jediného kazu. Dedičná kazivosť zubov je len mýtus.  

Ako nezanedbať starostlivosť o zuby? 

Niektoré chybné návyky preberáme od rodičov, a niektoré vplyvom podobných omylov. Odporúčania odborníkov sa k tomu aj pravidelne menia. Kým nás kedysi učili, že si máme zuby umývať po každom jedle. Dnes už zubní špecialisti odporúčajú umývať si zuby dvakrát denne. Správne umývanie zubov je pre mnohých najväčšia výzva. Väčšina pacientov pritom verí, že ústnu starostlivosť zvláda na 100 %. Skúsenosti z našej zubnej praxe ale naznačujú, že to nie je pravda.   

Najlepším riešením je preto inštuktáž od našich šikovných dentálnych hygieničiek, ktoré vystvetlia a ukážu správnu techniku. Objednajte si termín ošetrenia alebo dentálnej hygieny ešte dnes, pretože prevencia šetrí čas, peniaze a aj Vaše zuby.

Kontakty: 

PRIMADENT, s.r.o. súkromná zubná prax

MUDr. Vladimír Paulech – odborný garant

 041 / 433 34 66 Obedná prestávka 12:00 - 13:00

info@primadent.sk
 Moyzesova 1420, Čadca

https://primadent.sk/kontakty

Ďalšie zaujímavosti: 

Ako sa správne starať o zuby?

Neviditeľný vyrovnávač zubov

Terapia obohatenou krvnou plazmou - zlepšenie hojenia aj po stomatologických zákrokoch

Iniciatíva Daruj úsmev - naša premena pacientky Danky 

Aj pacientovi s paradentózou (parodontitídou) je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

Plazma bohatá na hojivé faktory

 
Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.