Medzinárodný deň zdravotných sestier

Vytvorené 12.05.2023

Na celom svete sa 12. mája oslavuje Medzinárodný deň sestier. Tento deň sa oslavuje ako spomienka na narodenie priekopníčky ošetrovateľstva a povolania zdravotnej sestry. Volala sa Florence Nightingalová, bola Britka a zaslúžila sa o vznik tohto ťažkého a krásneho povolania.

Zo života priekopníčky zdravotnej starostlivosti

Narodila sa 12. mája 1820 v Taliansku vo Florencii (preto dostala meno Florence) a zomrela 13. augusta 1910 v Mayfair v Londýne. Florence Nightingalová sa významne zaslúžila o rozvoj zdravotnej starostlivosti po celom svete. V tento deň si preto pripomíname záslužnú prácu všetkých zdravotných sestier po celom svete. O Florence bol nakrútený aj film.

Florence Nightingale Pribeh osetrovatelky

Sfilmovaný príbeh

Film sa volá Florence Nightingalová: Príbeh ošetrovateľky. Je to dokumentárny, životopisný film nakrútený v roku 2021 vo Francúzsku. Sprostredkúva život a prácu hlavnej predstaviteľky, ktorá spôsobila revolúciu v modernom ošetrovateľstve, aj keď príbeh Florence Nightingalovej pozná len málokto. Florence Nightingalová sa narodila do bohatej anglickej rodiny a už od útleho veku sa živo zaujímala o medicínu a lekárstvo. Vo svete, kde bolo normálne, že ženy v spoločnosti zostávali doma, prelomila hranice stanovené pohlavím a rodom a stala sa priekopníčkou profesie v odbore, ktorý bol vtedy vyhradený pre mužov.

Florence Nightingalová: Príbeh ošetrovateľky

Jedna z pozoruhodných žien histórie

Florence sa postavila do čela skupiny zdravotných sestier, ktoré sa starali o zranených vojakov počas krymskej vojny a mala už vtedy revolučné a pokrokové názory na hygienu a sanitáciu. Keď sa vrátila z frontu, anglická kráľovná Viktória i ľud celej Veľkej Británie oslavovali Florence ako hrdinku. A tak čoskoro založila vlastnú školu pre zdravotné sestry a ďalej pokračovala v úsilí reformovať zdravotníctvo. Tento film kombinuje archívne zábery so svedectvami pamätníkov i dramatickými hereckými rekonštrukciami a zaujímavým spôsobom približuje život tejto mimoriadnej ženy. Florence Nightingalová bola aktivistka, sociálna reformátorka a zdravotná sestra, ktorá sa vzoprela dusivým konvenciám svojej doby a zmenila beh dejín.

Medzinárodný deň sestier

Zdravotné sestry a ich postavenie v spoločnosti

Pri príležitosti výročia narodenia Florence Nightingalovej sú každoročne udeľované špeciálne ceny. Cieľom je poukázať na mimoriadne počiny v ošetrovateľstve a príbuzných odvetviach a vzdať hold tým, ktorí v uplynulom roku či v rámci svojej dlhoročnej praxe významne prispeli k rozvoju odboru. 

12. mája sa tak pripomína Medzinárodný deň sestier, ktorého úlohou by malo byť upriamiť pozornosť na zdravotné sestry a bratov a ich postavenie v spoločnosti. Kľúčová úloha sestier a bratov úzko súvisí s výrokom "Zdravie je ľudské právo“. Snahou Medzinárodnej rady sestier (International Council of Nurses) a tiež našou by malo byť upevniť ich postavenie v spoločnosti, pretože bez nich by výkon lekárskeho povolania ani výkon zdravotnej starostlivosti neboli možné.  

Ďakujeme našim šikovným zdravotným sestrám

Prajeme všetko dobré všetkým zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám. Vaša práca je veľkým prínosom, pomáhate lekárom, pacientom a ste nezastúpiteľné v spoločnosti. To sa ukázalo nielen počas pandemického obdobia. Ďakujeme vám, milé naše zdravotné sestry, prajeme vám krásny deň s dobrým dôvodom na oslavu. :)

 

Zdravotné sestry Primadent

 

 

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.