Veľká noc a zuby - Čo robiť v prípade vybitého zubu?

Vytvorené 29.03.2023

Počas nadchádzajúcich sviatkov venujte zvýšenú pozornosť aj zubom. Možno sa to nezdá, ale aj Veľká noc môže súvisieť so zubami. Šibači si na svoje obete "brúsia zuby" netušiac, že tiež riskujú. Často sa do šibačkovej hry zúčastnené osoby zahryznú tak veľmi, že sa nechtiac porania. Stáva sa, že niekto náhle rozhodí rukami a napríklad vedro s vodou vyrazí z rúk oblievača. Môže nasledovať úder vedrom do tváre a vyrazenie predných zubov s poškodením pery. Namiesto pohostenia a výslužky si tak niekto "vyšibe" aj neplánované ošetrenie stomatológom. 

Čo robiť v prípade úrazu a poškodenia zubov?

V období veľkonočných sviatkov sa každoročne opakujú prípady pacientov, ktorí riešia urgentné stavy a poškodenia chrupu. Vybité zuby sú na zubných pohotovostiach v tomto období časté nielen u detí, ale aj u dospelých pacientov. Čo robiť a aký postup zvoliť pri neočakávaných úrazoch?  Zlomený zub RTG snímok

Vybitý zub je dobré namočiť do mlieka

Rozrazené ďasno, ústa či líce, rozhryznutý jazyk, odlomený alebo vybitý zub, to všetko sú pre lekárov známe situácie a častokrát nie sú až tak vážne, ako vyzerajú. V prvom rade je dôležité zachovať si pokoj a rozvahu. Takéto prípady sú pre lekárov bežné a vieme, čo robiť v každom z týchto prípadov. Vybitý zub je dobré namočiť do slanej vody izbovej teploty alebo  najlepšie do vlažného mlieka. Ak sa podarí zub pacientovi urýchlene reimplantovať (opäť vsadiť do zubného lôžka), je šanca, že o svoj zub nepríde.  

Kedy stačí domáce ošetrenie?

Ak si dieťa mierne poraní ďasno, ktoré začne krvácať, cesta na zubnú pohotovosť nie je potrebná. V tomto prípade stačí potrieť okolie ďasna dezinfekčnou ústnou vodou bez alkoholu s obsahom chlorhexidínu alebo dať na vatičku vychladený odvar z repíka. Nasledujúci týždeň sa dieťaťu odporúča podávať kašovitú stravu. Spozornieť treba v prípade, ak sa dieťa začne sťažovať na bolesť a citlivosť zubov, avšak tento scenár pri tomto type úrazu nie je častý.

Odlomený mliečny zub

Podobne doma a v pokoji môžete ostať, ak si dieťa odlomí kúsok z mliečneho zuba. Pokiaľ ide o stratu drobného kúska, tú si rodič často ani nevšimne. Zub sa sám časom zahladí a nemusíme dieťa stresovať zbytočným zákrokom. Ošetrenie je nutné až v prípade, že sa odlomí väčšia časť. Ak sa jedná o vybitý mliečny zub, naši zubní lekári skontrolujú zubné lôžko, ranu vyčistia a poučia rodičov, ako sa o ranu starať.

Odlomený alebo vybitý trvalý zub

Oveľa vážnejším problémom je odlomenie alebo vybitie trvalého zuba. Ak je vybitý celý zub, je vhodné ho namočiť do vlažného mlieka a urýchlene vyhľadať ošetrenie. Vybitie trvalého zuba je akútny stav, ktorý vyžaduje zásah lekára, čo možno najskôr. Do pár hodín je možné zub vložiť späť do vydezinfikovaného lôžka. Tento spôsob záchrany vyžaduje fixáciu špeciálnou dlahou. Ak je odbitý len kúsok zuba, môžete si ho odložiť a priniesť do ordinácie. Tento fragment odlomeného zuba v niektorých prípadoch je možné ,prilepiť‘ naspäť.

Zlomený zub

Bolesti zubov počas sviatkov

Okrem kurióznych veľkonočných zranení, kedy niekto vyrazí v obrane zuby, sú časté aj bolesti zubov. Tie dokážu pacienta potrápiť a vôbec nerešpektujú pracovné dni. Preto treba dbať na dôslednú starostlivosť o zuby z dôvodu zvýšenej konzumácie cukru a jedla. Zubný kaz čaká na svoju príležitosť. Baktérie sa množia a pracujú stále a milujú hodovanie. Útočia nielen na detských pacientov, ktorí radi na pravidelnú hygienu zabúdajú práve počas prázdnin. Odolať sladkému pokušeniu a dodržiavať správne návyky, to je v období návštev a hostín veľká výzva aj pre dospelých pacientov. Ideálne je brať si zubnú kefku so sebou. 

Veľká noc a zuby

Dobrá rada je nenechávať zubným kazom priestor na realizáciu a poctivo si umývať zuby zubnou kefkou, nezabúdať tiež na použitie medzizubných kefiek. Na odľahčenie hektického obdobia sme pre Vás našli video, ktoré zrozumiteľne dokumentuje dianie v ústnej dutine nielen počas veľkonočného voľna. Viacerí si tieto vtipné príbehy pamätáme z detstva a je v nich veľa pravdy. Veľa zdravých maškŕt a príjemne prežitie veľkonočných sviatkov Vám praje celý tím Primadentu. :) 

 

Ďalšie zaujímavosti: 

Ako sa správne starať o zuby?

Neviditeľný vyrovnávač zubov

Terapia obohatenou krvnou plazmou - zlepšenie hojenia aj po stomatologických zákrokoch

Iniciatíva Daruj úsmev - naša premena pacientky Danky 

Aj pacientovi s paradentózou (parodontitídou) je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

Plazma bohatá na hojivé faktory

Zdroj: TASR, SITA 

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.