Čo robiť pred a po zavedení implantátu?

Vytvorené 11.11.2022

Vybrali ste si ako náhradu chýbajúceho zubu implantát? Výborná voľba. Jedná sa o jeden z najspoľahlivejších, najefektívnejších a najšetrnejších spôsobov náhrady zubov. Tieto informácie Vám môžu pomôcť zlepšiť priebeh vhojenia.Čo robiť pred a po zavedení implantátu?

Implantát

Čo je to implantát? Najzrozumiteľnejšie sa dá povedať, že je to náhrada koreňa zuba. Starostlivosť o implantát musí byť v najlepšom prípade tak dôsledná ako starostlivosť o vlastné zuby. Pacient, ktorý sa o zuby stará nedostatočne, riskuje, že sa miesto implantátu zapáli a pacient o implantát príde.

Správna starostlivosť o zubné implantáty

Veľa pacientov si myslí, že zavedením implantátu sa starostlivosť o zuby končí. To nie je pravda. Po zavedení implantátu začína kľúčový proces vhojovania. Pacient, ktorý do nového implantátu investuje peniaze, si želá bezproblémové prijatie/vhojenie. Pre správne vhojenie je dobré dodržiavať nasledujúce odporúčania.

Rady pred zavedením implantátu

  1. Pred ošetrením a chirurgickým zákrokom zavedenia implantátu by sa pacient mal najesť, zákrok nie je dobré vykonať nalačno.
  2. Pacient môže užiť lieky, ktoré pravidelne užíva. Okrem liekov na riedenie krvi.
  3. Pacient by samozrejme mal byť zdravý a naplánovať si po chirurgickom zákroku kľudovejší režim.

Čo robiť po zavedení implantátu?

  1. Kým neodznie znecitlivenie, pacient by nemal jesť ani piť. Cca 2-4 hodiny po odoznení anestézie môže opäť jesť. Druh stravy záleží od rozsahu zákroku. Prvé dni sa odporúča jesť mäkšiu/kašovitú stravu a vyhýbať sa tvrdému jedlu, aby sa nepoškodili stehy.
  2. Miesto zavedenia implantátu treba v prvých dňoch opatrne čistiť, používať najmäkšiu kefku. Ostatné zuby čistíme normálne. Pri čistení môžete použiť zubnú pastu.
  3. Hojenie môžeme doplniť výplachmi ústnou vodou bez alkoholu, ktorá obsahuje antiseptickú látku Chlórhexidín (napr. Curasept) alebo repíkom. Vyplachujeme 3x denne cca 20-30 sekúnd, najlepšie po jedle.
  4. Po zákroku je ďasno citlivé, ale lokálne chladenie môže zmierniť opuch. Bolestivé oblasti sa chladia iba z vonkajšej strany. Chladenie je vhodné vykonávať iba prvých 24 hodín, môže totiž spomaľovať regeneračné procesy.
  5. Vyhýbajte sa zvýšenej telesnej námahe (šport, zohýbanie, zdvíhanie, sauna, atď.). Radšej sa tiež zrieknite alkoholu, cigariet, kávy, čierneho čaju a mliečnych výrobkov.

Poznámka: Implantáty sa neodporúčajú silným fajčiarom alebo ľuďom závislým od alkoholu. Obmedzenia platia aj pre pacientov s vážnymi ochoreniami ako je cukrovka, poruchy zrážania krvi, nádorové ochorenia liečené ožarovaním alebo celková liečba kortikoidmi. Naši zubní lekári starostlivo zvážia, či vo vašom konkrétnom prípade je implantát vhodným riešením zubnej náhrady.

Ak  sa chcete o zubných implantátoch dozvedieť viac, prečítajte si aj článok so všeobecnými informáciami . V prípade, že uprednostňujete osobnú konzultáciu, neváhajte nás kontaktovať. Radi Vám odpovieme na Vaše otázky.

Implantát

Viac o nás si môžete prečítať v článkoch: 

Ako sa správne starať o zuby?

Neviditeľný vyrovnávač zubov

Terapia obohatenou krvnou plazmou - zlepšenie hojenia aj po stomatologických zákrokoch

Zúčastníme sa iniciatívy Zubári, ktorí liečia, ale i nezištne pomáhajú

Iniciatíva Daruj úsmev - naša premena pacientky Danky 

Aj pacientovi s paradentózou (parodontitídou) je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

Našu hodnotu ovplyvňuje to, ako vieme byť užitoční, hovorí zubár, ktorý ako dobrovoľník  testuje ľudí na koronavírus

Minúty pre hrdinov: zubár Radoslav Paulech

Plazma bohatá na hojivé faktory

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.