Rodičia chodia s deťmi k zubárovi častokrát neskoro

Vytvorené 23.05.2022

Deťom začínajú mliečne (dočasné) zuby rásť približne v šiestom mesiaci života. Mnohí rodičia však starostlivosť o mliečny chrup zanedbávajú a zubára vyhľadajú až keď má dieťa pokazené zuby alebo sa sťažuje na bolesť. Vtedy však už často býva na záchranu zuba neskoro.

Detský chrup je rovnako náchylný na zubný kaz ako zuby dospelých pacientov

Pomáha zvykať si na zubára od raného veku

Preventívne prehliadky u zubára sú základom rovnako, ako u pediatra. Dieťa sa zoznámi s prostredím ambulancie a bude tak do budúcna zvyknuté na návštevy u zubára. Treba na ne s deťmi začať chodiť už od prerezania prvých zúbkov, je to veľmi vhodné najmä z psychologického hľadiska. U nás starostlivosť začína už prvým zubom.

Neprísť neskoro

Rodičia k zubárovi väčšinou chodia až vtedy, keď už má dieťa problém alebo ho trápi bolesť. Vtedy už ošetrenie môže byť aj mierne bolestivé a vzniká tak veľký problém do budúcna - strach zo zubára. Strach závisí aj od psychického nastavenia dieťaťa, ale ak má dieťa s lekármi predchádzajúce negatívne skúsenosti, alebo ho doma vystresujú ešte pred návštevou lekára, reakcie bývajú veľmi ustráchané a preexponované, a to aj napriek tomu, že u nás sú deti na prvej návšteve.

 

Čistenie je alfou aj omegou

Najväčší problém trvalých aj mliečných zubov je ich nečistenie alebo nedostatočné čistenie. Je nespochybniteľne platné, že čistý zub sa nepokazí. Ak sa zub pokazí, musí byť dlhodobo nedostatočne čistý. Sladkosti, samozrejme, tento čas skracujú. Technika čistenia má byť taká, aby sa očistili všetky plôšky zuba. Väčšina ľudí nemá nacvičené, ako si správne a dôkladne čistiť zuby. Techniku čistenia zubov je ideálne cvičiť od raného detstva. Až do približne desiatich rokov by mal deťom ešte dočisťovať zuby rodič. Ťažko však deti správne naučia čistiť zuby rodičia, pokiaľ to sami neovládajú. A presne na to máme u nás dentálne hygieničky, ktoré túto techniku učia nielen deti, ale aj dospelých.

Pasta nie je potrebná, správna technika áno

Zubná pasta na čistenie detských zubov vôbec nie je nevyhnutná, ba dokonca proces čistenia zúbkov u detí skôr komplikuje. Deti ju prehĺtajú, pasta pení, steká a vôbec nemá pri čistení zásadnú rolu. Je dokázané, že či si čistíme zuby s pastou alebo bez pasty, výsledky sú zhruba rovnaké. Najdôležitejšia je správna technika čistenia a výber vhodnej, mäkkej kefky.

 Vlastnosti zdravého chrupu

Zdedená kazivosť zubov?

Stavbu a vývin tela ovplyvňuje síce aj genetika, ale aj napriek horším genetickým predispozíciám, sa nemusia zuby kaziť. Zdediť môžeme napríklad nižšiu kvalitu skloviny, rôzne zloženie slín, zlé postavenie zubov, ale stále platí, že čistý zub sa nepokazí. Najväčším rizikom bývajú u detí sladkosti - čokolády, cukríky, keksíky a pod. Ovocie je vhodnejšie, má stieravú funkciu pretože je tvrdšie a má jednoduché cukry, ktoré sliny ľahšie rozpustia. Najhorší je cukor nalepený na zuboch napr. v podobe karameliek. Najmä pred spaním treba dbať na to, aby zuby boli dobre vyčistené a bez zvyškov potravy, preto žiadne sladké mlieko či cumlík namočený do medu už v ústach nemá čo na noc hľadať. Obmedzovať sladké je však zdravé pre celé telo, nie len pre zuby.

Mliečny zub a kaz

Ak sa pokazí mliečny zub, je vhodné ho dať včas opraviť aj napriek tomu, že neskôr vypadne. Zubný nerv je totiž  v mliečnom zube oveľa bližšie k povrchu zuba, ako u dospelého. Preto môže kaz rýchlejšie zasiahnuť zubný nerv a zub tak začne bolieť. Treba preto prísť včas a zub dokážeme opraviť  a predísť tak bolestivým stavom, ktoré strach detí z ošetrenia môžu ešte zhoršiť.

Detský chrup je rovnako náchylný na zubný kaz ako zuby dospelých pacientov

Zmierniť strach môže aj rajský plyn

Veľmi však záleží aj od spolupráce dieťaťa, ak je ustráchané, môže byť s akýmkoľvek zákrokom problém. Dá sa potom pomôcť premedikáciou dieťaťa (podaním liekov na ukľudnenie) alebo aj rajským plynom, ale základom je, aby sa strachu predišlo predchádzajúcimi pozitívnymi skúsenosťami s návštevami zubnej ordinácie. Vďaka premedikácii a rajskému plynu vieme častokrát ošetriť aj deti, ktoré nespolupracujú a inde ich nie sú schopní ošetriť, je to však individuálne.

Prevencia dentálnej hygieny MŠ Staškov

Zlozvyky

Častým zlozvykom u detí býva, ak sa cumlík používa pridlho. U novorodencov má opodstatnenie, ale neskôr už určite nie. Zuby sú ním vytláčané dopredu a deti majú tak nesprávny zhryz, čo môže ovplyvňovať až celkový rast čeľuste. Veľký problém sú tiež zlozvyky, ktoré si dieťa vytvára po neskorom odvyknutí od cumlíka. Deti si cmúľajú prsty alebo si podkladajú dolnú peru. Takýchto zlozvykov sa potom naozaj ťažko zbavuje a môžu mať závažné následky. Chrup má niekedy tak veľké odchýlky od normálu, že je indikovaný na dlhodobú ortodontickú liečbu.

MUDr. Vladimír Paulech - primár kliniky

Viac o nás si môžete prečítať v článku: 

Ako sa správne starať o zuby?

Neviditeľný vyrovnávač zubov

Režim ošetrovania pacientov - priebežne aktualizovaný

Terapia obohatenou krvnou plazmou - zlepšenie hojenia aj po stomatologických zákrokoch

Zúčastníme sa iniciatívy Zubári, ktorí liečia, ale i nezištne pomáhajú

Iniciatíva Daruj úsmev - naša premena pacientky Danky 

Aj pacientovi s paradentózou (parodontitídou) je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.