Zubné implantáty - najčastejšie otázky

Vytvorené 18.08.2023

Zubný implantát je dutá skrutka so závitom zvonku aj zvnútra, pripomínajúca tvarom koreň prirodzeného zuba. Na implantát sa potom upevní keramická korunka, ktorá vyzerá a funguje ako koreň prirodzeného zuba. Implantáty sú väčšinou vyrobené z titánu, implantáty iných tvarov a z iných materiálov ako z čistého titánu, sú len okrajová záležitosť a tvoria malé percento z celkovo zavádzaných zubných implantátov.

Aké sú výhody zubného implantátu?

Zubný implantát má mnoho výhod oproti iným metódam náhrady chýbajúcich zubov. Medzi ne patria:

  • Je rovnako funkčný ako pôvodný zub 
  • Životnosť implantátu - je porovnateľná so životnosťou vlastného zuba. Závisí od preventívnej starostlivosti, prístupu pacienta k čisteniu zubov, či chodí na pravidelné prehliadky k svojmu zubnému lekárovi a na dentálnu hygienu. Tak, ako dokáže pacient prísť o vlastné zuby, pretože sa o ne nestará, tak môže prísť aj o zubné implantáty. 
  • Nahradí chýbajúci zub bez zásahu do ostatných zubov na rozdiel od mostíkov, ktoré vyžadujú brúsenie susedných zdravých zubov, implantát neovplyvňuje okolité tkanivá, tým sa zachováva integrita a stabilita vašich prirodzených zubov. Oproti vyberacím protézam, ktoré nie sú pevne spojené ani so zubami, ani s ďasnami, ale sú len zasunuté do úst, môžu mať určitú pohyblivosť, spôsobovať otlaky na slizniciach, dostáva sa pod ne potrava, niekedy preťažujú zuby, na ktorých sú upevnené, spôsobujú znížený komfort v ústach (môžu spôsobovať dávivý reflex) a niektorí pacienti si na ne, ako na cudzie teleso v ústach ani nedokážu zvyknúť, implantáty sa dajú v určitých prípadoch použiť aj ako stabilizačný prvok pre protézy. Ak chýbajú vlastné zuby a pacient si z finančného hľadiska nemôže dovoliť fixné riešenie chrupu, ale len snímaciu protézu. 
  • Je vyrobený z materiálu, ktorý je neškodný pre ľudský organizmus –kosť sa s ním dokáže dokonalo spojiť a nevyvoláva imunitnú odpoveď organizmu. Titán je tiež veľmi pevný a nepodlieha korózii.

Ako prebieha proces vsadenia zubného implantátu?

Proces vsadenia zubného implantátu sa skladá z niekoľkých fáz:

Plánovanie - pred začatím liečby sa pacient podrobí dôkladnej stomatologickej prehliadke a röntgenovému vyšetreniu. Urobíme si zubný röntgen (CT vyšetrenie), v ktorom máme možnosť vidieť štruktúry kosti (výšku, šírku aj hrúbku) trojrozmerne a podľa toho si naplánovať smer a rozmer budúceho implantátu. Implantátom je možné nahradiť chýbajúci zub, alebo aj celý chrup. Náš skúsený tím implantológov pacientovi navrhne individuálny plán liečby podľa stavu ústnej dutiny a konkrétnych potrieb.

Príprava - je žiadúce mať pred implantáciou sanovaný chrup, čiže ošetrené kazy a v prípade nedostatočnej hygieny chrupu, zápalov ďasien, prípadne paradentózy, treba najprv absolvovať dentálnu hygienu a zastaviť a stabilizovať paradentózu, čím vlastne znížiť množstvo baktérií v ústach, čo je tiež dôležitý predpoklad pre nekomplikované hojenie po akomkoľvek chirurgickom zákroku v ústnej dutine, teda aj po zavedení implantátu.   

Operácia - sa u nás vykonáva v lokálnej anestézii, pacient pri samotnom výkone nič necíti. Zákrok trvá približne od 20 minút až po 2 hodiny, v závislosti od počtu implantátov, ktoré sa majú vsadiť a od náročnosti výkonu. *Pre lepšiu predstavu, hovorí sa, že zavedenie zubného implantátu je pre pacienta asi taká komplikácia ako vytrhnutie zubu, ale treba upresniť, že po zavedení implantátu nezostáva žiadna otvorená rana, ako zvyčajne po vytrhnutí zuba. Zubár najprv urobí malý rez v ďasnách a vytvorí otvor v kosti, do ktorého vsadí implantát a nechá implantát zhojiť sa s kosťou. Tento proces sa nazýva osteointegrácia a môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Pre zmiernenie pooperačného priebehu a zlepšenie regenerácie môžeme použiť ešte preparát vyrobený z plazmy, odstredením z krvi pacienta. 

Dokončenie - keď je implantát pevne spojený s kosťou, zubár doňho vsadí nadstavbu (abutment). Táto nadstavba (abutment) sa priskrutkuje do umelého koreňa = implantátu a na to sa nasadí, naskrutkuje, prípadne nacementuje obyčajne keramická korunka. Ak je to možné, snažíme sa, aby sa už korunka nemusela lepiť (cementovať) na nadstavbu, ale tvorila jeden celok s korunkou, ktorý sa našróbuje do implantátu a montážny otvor sa zakryje bielou plombou. Tento spôsob je z praktického hľadiska omnoho výhodnejší.

Implantáty

 

Aké sú riziká a komplikácie spojené so zubnými implantátmi?

Zubné implantáty sú považované za veľmi bezpečnú a úspešnú metódu náhrady chýbajúcich zubov. Avšak, ako pri každej chirurgickej liečbe, aj tu existuje možnosť vzniku rizík a komplikácií. Medzi najčastejšie patria:

  • Bolesť, opuch - ako po každom chirurgickom zákroku
  • Infekcia - môže sa objaviť v mieste vsadenia implantátu alebo v okolitých tkanivách. Príznaky infekcie sú bolesť, opuch, začervenanie, horúčka alebo hnisavý výtok. Aj keď sa nedá v ústach operovať, za sterilných podmienok, lebo v ústach sú vždy nejaké baktérie, infekčné komplikácie sú vždy v závislosti od imunitného stavu organizmu a od stavu ústnej hygieny. Infekčné komplikácie sa liečia antibiotikami a lokálnou starostlivosťou. 
  • Neprijatie implantátu – medzi hlavné rizikové faktory neprijatia implantátu patrí najmä zlý zdravotný stav organizmu, znížená imunita, ťažká cukrovka, silné fajčenie, zlá ústna hygiena. Rizikový faktor je aj to, keď sa nerešpektujú nevhodné kostné pomery, keď nie je k dispozícii náležité vyšetrenie stavu a prekračujú sa určité hranice, keď sa ťažko dá zaručiť úspešné vhojenie implantátu. Tieto posledné dôvody sú už na strane lekára. Treba vedieť správne posúdiť zdravotné a anatomické pomery pacienta, mať aj potrebné prístrojové vybavenie a samozrejme dôležité sú skúsenosti a odborná príprava, aby sa čo najlepšie posúdili možné riziká. U nás v Primadente máme po 15-ročných skúsenostiach so zavádzaním implantátov úspešnosť blížiacu sa k 100 %, svetový štatistický priemer je 93-97 %. K neskoršej strate implantátu (po rokoch) môže dôjsť nedodržiavaním preventívnych prehliadok a hlavne zlou ústnou hygienou.

Ako sa starať o zubné implantáty?

  1. Čistenie

Zubné implantáty vyžadujú rovnakú starostlivosť ako vlastné zuby. To znamená pravidelné čistenie. Na to používame takú istú zubnú kefku ako na zuby, tiež medzizubnú kefku, prípadne niť, aby sme odstránili zvyšky jedla a plaku aj z medzier medzi zubami a implantátmi.

  1. Pravidelné kontroly

Ak lekár nestanoví inak, raz za pol roka navštíviť zubára a dentálnu hygienu, kde sa skontroluje správnosť vykonávania ústnej hygieny, v prípade potreby profesionálne zuby očistia a samozrejme aj skontrolujú zubné implantáty. Tiež by ste mali používať medzizubnú kefku a niť, aby ste odstránili zvyšky jedla a plaku z medzier medzi zubami a implantátmi.

Koľko stojí zubný implantát?

Cena zubného implantátu závisí od viacerých faktorov, najdrahšie sú svetovo najrenomovanejšie značky, tak ako je to u všetkých tovarov. Potom je tu tzv. stredná trieda (podobne ako u áut), ktorá spĺňa vysoké nároky kvality, ale pri nižšej cene. My pracujeme s implantátmi, ktoré sú v tejto strednej triede. Vyberáme si aj podľa toho, či je s dodávateľom dobrá spolupráca, či je materiál, ak treba, rýchlo dostupný, či majú potrebný sortiment. Ani tie najdrahšie značky nemusia byť najlepšie. Na základe našich skúseností pracujeme so systémom, ktorý je kvalitný a praktický, pritom nie je najdrahší.

Cena zavedenia implantátu

Cena zavedenia implantátu je aktuálne 550 €. Následne po vhojení implantátu sa naň nasadí obyčajne zirkonkeramická korunka v cene 490 €. K týmto cenám treba ešte pridať drobnejšie položky ako základné vyšetrenie a RTG, podľa ktorého sa rozhodujeme o vhodnosti a možnostiach tohto spôsobu náhrady chrupu. Neváhajte nás kontaktovať s prípadnými ďalšími otázkami. Rezervujte si termín konzultácie u nás. 

Pre koho sú vhodné zubné implantáty?

Zubné implantáty sú vhodné pre väčšinu ľudí, ktorí stratili jeden alebo viac zubov a chcú ich nahradiť trvalým a estetickým spôsobom. Nie sú však vhodné pre každého. Niektoré z kontraindikácií pre zubné implantáty sú:

  • Vek pod 16 rokov (horná veková hranica nie je obmedzená, najstaršieho pacienta sme mali 91-ročného).
  • Nedostatočná kvalita alebo množstvo kosti - ak máte príliš tenkú alebo mäkkú kosť v čeľusti, implantát sa v nej nemusí udržať. V takom prípade je potrebné urobiť predbežný zákrok, ktorý sa nazýva augmentácia kosti. Spočíva v doplnení kosti náhradným materiálom. V našej praxi využívame s výbornými výsledkami aj doplnkovú terapiu krvnou plazmou. Viac o tejto metóde ošetrenia: Terapia obohatenou krvnou plazmou - zlepšenie hojenia aj po stomatologických zákrokoch.
  • Zlé celkové zdravie - ak trpíte niektorými chronickými ochoreniami, ako sú cukrovka, osteoporóza, rakovina, autoimunitné choroby alebo infekčné choroby, môžete mať zvýšené riziko komplikácií po operácii. Tiež by ste mali byť opatrní, ak užívate niektoré lieky, ktoré ovplyvňujú hojenie kosti alebo zrážanie krvi, ako sú kortikosteroidy, antikoagulanciá alebo bisfosfonáty.
  • Fajčenie - je jedným z najväčších nepriateľov zubných implantátov, hoci sa nepovažuje za absolútnu kontraindikáciu. Fajčenie spôsobuje zhoršenie prietoku krvi v ďasnách a kostiach, čo vedie k pomalšiemu a horšiemu hojeniu implantátov. Fajčenie tiež zvyšuje riziko infekcie, zápalu a odmietnutia implantátov. Ak chcete mať úspešnú liečbu zubnými implantátmi, mali by ste prestať fajčiť aspoň 2 týždne pred operáciou a po nej.

Zhrnutie

Zubné implantáty sú moderná a efektívna metóda náhrady chýbajúcich zubov, ktorá vám umožní mať pekný a funkčný chrup. Zubné implantáty majú mnoho výhod oproti iným metódam náhrady chýbajúcich zubov, ako sú mostíky, korunky alebo protézy. Sú rovnako funkčné ako pôvodné zuby, nahradia chýbajúci zub bez zásahu do ostatných zubov, majú dlhú životnosť a sú vyrobené z kvalitného materiálu. 

Zubné implantáty vyžadujú rovnakú starostlivosť ako prirodzené zuby. Treba dodržiavať pravidelné čistenie. Zubné implantáty sú vhodné pre väčšinu ľudí, ktorí stratili jeden alebo viac zubov, ale nie sú vhodné pre každého. Niektoré z kontraindikácií pre zubné implantáty sú nedostatočná kvalita alebo množstvo kosti, zlé celkové zdravie alebo silné fajčenie.

Našim cieľom je poskytnúť kvalitnú a individuálnu starostlivosť. Vaša spokojnosť je pre nás prvoradá. Ak potrebujete zubnú náhradu, rezervujte si termín a implantologickú konzultáciu u nás v Primadente ešte dnes. Máme skúsený a profesionálny implantologický tím, ktorý sa už 15 rokov venuje zubnej implantológii.

Zdroj: MUDr. Vladimír Paulech - primár kliniky Primadent v Čadci, odborný garant 

MUDr. Vladimír Paulech - primár kliniky Primadent v Čadci, odborný garant a implantológ s viac ako 10-ročnou praxou

MUDr. Martin Talafa

MUDr. Martin Talafa - hlavný implantológ s viac ako 10-ročnou praxou

Kontakty: 

PRIMADENT, s.r.o. súkromná zubná prax

 041 / 433 34 66 Obedná prestávka 12:00 - 13:00
info@primadent.sk
 Moyzesova 1420, Čadca

Ďalšie zaujímavosti:    

Čo robiť pred a po zavedení implantátu?

Ako sa správne starať o zuby?

Zubné implantáty

Neviditeľný vyrovnávač zubov

Terapia obohatenou krvnou plazmou - zlepšenie hojenia aj po stomatologických zákrokoch

Iniciatíva Daruj úsmev - naša premena pacientky Danky 

Aj pacientovi s paradentózou (parodontitídou) je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

Plazma bohatá na hojivé faktory

Prieskum spokojnosti pacientov

Vážení pacienti,
záleží nám na vašej spokojnosti. Snažíme sa priebežne skvalitňovať služby komplexnej stomatologickej starostlivosti, ktoré Vám poskytujeme. Z tohto dôvodu Vás prosíme o vyplnenie krátkeho dotazníka zameraného na zistenie Vašej spokojnosti. Zdôrazňujeme, že odpovede budú spracované anonymne a poslúžia výlučne pre potreby realizovaného prieskumu. Sľubujeme, že Vašim námetom budeme pripisovať vysoký význam a zistené nedostatky sa budeme snažiť odstrániť.
Ďakujeme.

Elektronický dotazník
Naša filozofia a kľúčové hodnoty:
  • prácu vykonávame s ohľadom na požiadavky a očakávania našich pacientov, aby od nás odchádzali spokojní,
  • snažíme sa aplikovať do praxe súčasné svetové trendy v stomatológií,
  • našich zamestnancov sústavne vzdelávame, aby vedeli správne diagnostikovať a liečiť stomatologické problémy pacientov,
  • snažíme sa vykonávať svoju prácu citlivo, trpezlivo, precízne a bezbolestne, aby pacienti postupne prekonali strach zo zubára,
  • naším hlavným zámerom je, aby nami vykonaná práca mala dlhodobú trvácnosť, vyzerala esteticky a najmä bola funkčná,
  • usilujeme sa o to, aby pacienti, ktorí nás pravidelne navštevujú, vedeli, aký význam má prevencia, a správna ústna hygiena,
  • najlepšou reklamou je pre nás pacient, ktorý je s prácou spokojný a je ochotný nás odporučiť svojim priateľom a známym.
Ordinačné hodiny
Po 8:00 - 18:00
Ut 8:00 - 15:00
St 8:00 - 18:00
Št 8:00 - 15:00
Pi 8:00 - 13:00
DummyText
Možnosť dohodnúť sa aj na individuálnom termíne ošetrenia.
Kontakty
041 / 433 34 66
info@primadent.sk
Moyzesova 1420, Čadca
Kde nás nájdete
© Copyright Primadent s.r.o.

Primadent s.r.o.